sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Lauantai 9.10. ja sunnuntai 10.10.
Kiersimme Teneriffan eteläkärjen ja suuntasimme kohti Gomoraa ja siellä San Sebastianin kaupunkia. Aluksi päästiin hyvää vauhtia tiukassa vastaisessa. Kun Teneriffa jäi taakse, alkoi tuuli temppuilla. Se vaihteli suuntaa, pieneni välillä olemattomaksi ja melkoisissa mainingeissa purjehdus oli niin hankalaa, että käytettiin apuna moottoria. Ja sitten kun lähestyttiin Gomeraa, alkoi tuuli taas voimistua ja komeasti lähestyttiin satamaa täysin purjein.
Täällä Canarian saarten väleissä on tietyissä paikoissa erikoisia ”kiihdytyskaistoja” (acceleration zones), joissa tuuli saattaa kiihtyä hyvin pienellä matkalla moninkertaiseksi. Onneksi olemme saaneet tietoa näistä kaistoista kokeneilta purjehdusystäviltä ja löytyyhän sitä opaskirjoistakin, ja osasimme varautua niihin.
Tämä satama tuntuu turvalliselta ja ystävälliseltä. Vastassa oli mies joka näytti paikan ja kiinnitti veneen. Hän kertoi missä on suihkut ja toimisto ja että se on auki vasta huomenna, koska on lauantai. Kaiken tämän hän selitti espanjaksi, mutta niin selkeästi ja käsin elehtien, että minäkin melkein olemattomalla espanjan taidolla ymmärsin.
Kaupunki on aika pieni ja enemmän ”oikeitten ihmisten ” asuinpaikka kuin turistien.
Sunnuntaiaamuna lähdimme paikallisbussilla saaren toiselle puolelle, Valle Gran Rayhin. Siitä tuli todella hyvä maisema-ajelu. Ensin kiemurreltiin ylös serpentiiniteitä, sitten mentiin läpi Garajonay-kansallispuiston vehmaitten maisemien ja sitten taas laskeuduttiin kapeita, kiemuraisia teitä alas kauniiseen Gran Rayn laaksoon. Vietimme ”rantalomalla” muutaman tunnin ja tulimme takaisin samaa reittiä. Gomera on tulivuorisaari, mutta ei onneksi aktiivinen. Kasvillisuus laaksoissa on erittäin vehmasta kun taas vuorilla oli kuivaa ja karua, ainakin tähän vuodenaikaan. Sen pinnan muodot ovat erikoisia ja jylhiä kuten tulivuorisaarilla yleensä. Välillä oli kyliä ja maanviljelysalueitakin, varsinkin banaaniviljelykset olivat yleisiä. Vuorten rinteissä oli runsaasti pengerryksiä, mutta useimmatniistä näyttivät jo hylätyiltä. On tainnut EU–aika ajaa ohi noitten tehottomasti hoidettavien tilusten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti