keskiviikko 28. elokuuta 2013

20.8. – 31.8.2013 Intian Valtamerelle


Christmas Island on pieni saari yksin keskellä valtamerta. Sen pääelinkeino on fosfaattikaivos, joka on perustettu parisataa vuotta sitten ja yhä sieltä lähtee laivalasteittain sulfaattia maailmalle. Työntekijöiksi on aikoinaan tuotu kiinalaisia ja malesialaisia, eurooppalaisia on ollut vain johtotehtävissä.

Ihmiset ovat hyvin ystävällisiä kuten useimmissa muissakin pienissä yhteisöissä. Turisteja näkyi täälläkin.

Meitä oli 7 venettä ankkurissa Flying Fish Covessa yhtä aikaa. Tämä oli ilmeisesti poikkeuksellisen suuri määrä. Laittoivat lisää poijuja ihan meitä varten.  Mekin siirryimme mahdollisimman pian  ankkurista poijuun, koska pohjassa oli korallia ja ankkuriketju oli jo vähän tarttunut siihen kiinni. Veneistä 2 oli suomalaista, 2 norjalaista, 1 tanskalsinen ja vielä yhdessä norjan veneessä oli ruotsalainen gasti.  Skandinavia oli hyvin edustettuna.

Lauantaina 24. 8. aamupäivällä irrotettiin vene poijusta ja otettiin suunnaksi Cocos Keeling.  Matkaa sinne on noin 530 mailia. Tuuli ja virtaukset olivat suotuisia ja matka sujui nopeasti, olimme perillä jo maanantai-iltapäivänä. Aallon korkeus ylitti välillä kolme metriä ja vene keikkui lähes koko metkan epämukavasti.

Niin Christmas Island kuin Cocos Keelingkin ovat Australian osia.

Perillä löytyi atolli, jossa on useita saaria, joita yhdistää riutta.  Ankkuripaikka on Direction  Islandin vieressä (12.05,5S  096.52,9E). Saari ja riutta suojaavat hyvin aalloilta, mutta ei yhtään tuulelta.  Vesi on erittäin kauniin sinistä, läpinäkyvää ja puhdasta. Kauniita hiekkarantoja riittää. Tällä saarella ei ole asukkaita. Palmujen siimeksessä on muutama pöytä ja riippumatto. Rannalle kokoonnutaan usein BBQ iltaa viettämään. Vieressä on iso sadevedenkeräystankki. Vettä voi käyttää pesemiseen mutta ei juomavetenä.

Vieressä olevalla Home Islandilla on asukkaita, kauppoja ja viranomaisia. Matka sinne on puolitoista mailia ja kun  tuuli on muutaman päivän ollut aika reipasta, emme ole sinne jollalla lähteneet. Saimme kuitenkin tiedon että yhtenä aamuna lähtee Direction Islandilta kuljetus Home Islandille ja tuo iltapäivällä takaisin. Sehän tietysti käytettiin hyväksi ja lähdettiin tutustumaan Home Islandiin ja sen ihmisiin.

Maanantaina 2. syyskuuta on tarkoitus lähteä taas länteen. Matka  Mauritiukselle   on  yli 2300 mailia  pitkä ja kestänee  ainakin   18 päivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti