maanantai 9. joulukuuta 2013

16.11. - 7.12. Mossel Baystä False Bay Yacht Clubille Simons Bayhin


Olomme Mossel Bayssä venyi suunniteltua pidemmäksi säiden vuoksi. Vaikka matkaa seuraavaan etappiin, False Bayhin oli vain parin päivän verran. Kovia kelejä oli tulossa Afrikan eteläkärjen ympäri  niin tiheään tahtiin, että odottelimme mieluummin sataman turvassa kunnon mittaista sääikkunaa.  False Baytä pidemmälle emme tänä vuonna aiokaan Verdellä mennä. Yritimme kyllä saada laituripaikkaa ihan Cape Townin marinasta, mutta siellä oli jo hyvissä ajoin kaikki paikat varattu.  Cape to  Rio Rallyn osanottajat ovat osasyynä tähän.

Lauantaina 23. päivänä aukeni sitten riittävän pitkä sääikkuna ja Verde lähti taas liikkeelle. Ensimmäinen vuorokausi oli reipasta myötäistä tuulta. Sunnuntai-iltapäivänä tuuli oli vielä aikamoista, puuskissa välillä 15m/s.  Juuri kun olimme Afrikan ihan kaikkein eteläisimmän kärjen eli Cape Agulhasin kohdalla, tuuli ja aalto oli isoimmillaan ja vauhti oli reipasta. Kun olimme tekemässä  jiippiä  ja aioimme panna moottorin hetkeksi päälle, niin se ei  käynnistynytkään. Tyytyväisyys hyvästä matkasuorituksesta muuttui vian etsinnäksi ja korjaukseksi. Onnistuihan se, mutta vaati aika paljon työtä ja aikaa, eikä veneen keikkuminen tehnyt kapteenin työtä yhtään helpommaksi. Siinä hommassa irtosi vielä moottorin päällä oleva porraskin saranoiltaan. Aikaisemmin tällä matkalla oli ruori  jo  alkanut pitää kääntyessään pahaa ääntä ja sitten vessakin oli mennyt tukkoon siinä aaltojen läpsytyksessä. Näin nuo viat usein tulevat esiin peräjälkeen.
 
Intian Valtamerestä oli selvitty ja kun  Cape Agulhasin niemi oli kierretty, tultiin Atlantille.

 
Sitten ajettiin vielä yön yli ja maanantaiaamuna oltiin False Bayssä (34.11S  18.26E),  ja  todettiin tyytyväisinä, että olemme selviytyneet Afrikan itärannikosta ilman mitään myrskyjä ja valtavia aaltoja ja muita suuria ongelmia.


Nyt olemme vielä Hyvän Toivon Niemen itäpuolella. Länsipuolelle Cape Towniin aiomme purjehtia vasta tammikuussa. Siihen asti Verde pysyy täällä False Bay Yacht Clubilla ja me teemme ensin huoltoja ja korjauksia ja tutustumme ympäristöön. 

Vain lyhyen kävelymatkan päässä Yacht Clubilta Boulders Beachillä katselimme pingviiniyhteiskuntaa. Nämä African Pingviinit ovat vähentyneet viime vuosina valtavasti Afrikassakin, mutta täällä luonnonpuiston alueella ne ovat rauhassa ja niitä saa käydä katsomassa puusta rakennetuilta kulkuteiltä ja tasoilta. Pingviinit olivat aivan yhtä ihastuttavia kuin joskus on TV:stä nähtykin. Ne taapersivat hiekkarannalla ja kävivät välillä vedessä uimassa reippaasti tyrskyjä vastaan.Cape Towniinkin pääsee täältä mukavasti junalla. Yhtenä päivänä käytiin kiertämässä Cape Townin nähtävyyksiä turistibussilla. Se ajoi myös jonkun matkaa ylös vuorenrinnettä joka nousee kuuluisalle Pöytävuorelle. Olemme jo kaksi kertaa yrittäneet päästä vuoren huipulle, mutta aina on ollut niin kova tuuli, ettei sinne vievä kabiinihissi ole toiminut. Kiipeämälläkin sinne voi mennä, mutta aikaa ei ole ollut tai meitä on laiskottanut.

Suomen itsenäisyyspäivän aattona meidätkin pysäytti tieto Nelson Mandelan kuolemasta. Tuntuu, silta että häntä surevat täällä kaikki kansalaiset.

Kovia tuulia on ollut tässä satamassakin useimpina päivinä ja öinä. Hyvä kun ei olla merellä. Kovimmillaan on mittarissa nähty 20 m/s, mutta puuskissa on varmaan ollut enemmänkin.  Nyt kun vene on telakalla ja pukeilla, se tuntuu välillä heiluvan tuulessa. Sitten kun se taas lasketaan  takaisin veteen ja laituriin,  pitää kiinnitysköysiä laittaa tavallista runsaammin, niin paljon veneet liikkuvat tuulen, aaltojen ja vuoroveden vaikutuksesta tässä satamassa. Eräs paikallinen sanoi että joulu- ja tammikuu ovat tuulisimpia ja kylmimpiä kuukausia ja parhaat kelit ovat helmi- maaliskuulla. Niin kauaa emme kuitenkaan aio täällä vi

Joulua viettämään lähdemme kotiin, tosin vain lyhyeksi aikaa.

Hyvää Joulua teille kaikille  t.  Tarja ja Manu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti