perjantai 7. syyskuuta 2012

21.8. – 7.9.2012 Samoalla

21.8. – 7.9.2012  Samoalla
Matkalla Samoalle tarttui koukkuun iso kala. Komea Mahi-mahi oli 125 cm pitkä vonkale. Siitä riitti syötävää moneksi päiväksi.
Samoan pääkaupungin  Apiassa satamassa (13. 49,7S,  171. 45,6W), Upolun saarella  ollaan pitkästä aikaa oikein laiturissa kiinni. Saadaan sähköä ja vettä, jolla on hyvä pestä veneestä suolat pois.
Parina päivänä kiersimme vuokra-autolla tätä kaunista saarta. Ihailimme upeita maisemia ja talojen pihoissa olevaa värikylläistä kasvistoa. Melkein joka talon pihassa oli valtava terassi, usein isompi kuin itse talo. Monet niistä ovat kokoontumispaikkoja, joissa puhutaan perheitten tai kylien yhteisiä asioita. Sade haittasi juuri näinä autoilupäivinä ja sademetsäkävely oli tosi sadekävely. Vaikka tultiin läpimäriksi, ei se haitannut koska oli niin lämmintä.
Samoalaiset ovat hyvin perinteisiä ja perhekeskeisiä. Eri kirkkokuntien kirkkoja näytti saarella olevan kymmenittäin. Osa niistä on valtavan suuria ja näyttäviä. Samoalaiset  pukeutuvat yleensä perinteisen peittävästi. Kaikenikäisillä miehillä näkyy täällä vielä enemmän hameita kuin Tongalla.
Joko Polynesian saarilla pidetään paljon isoja juhlia tai sitten me vaan usein satumme rantautumaan eri saariin juuri niitten aikaan. Täällä Samoalla on meneillään viikon kestävät Teuila Festivaalit. Ohjelmana on musiikkia, monenlaista tanssia, muun muassa tulitanssiesityksiä ja -kilpailuja. Puistomajoissa esitellään  perinteisiä Samoalaisia  töitä.  Seurattavana on eri urheilulajien kilpailuja, joista tärkein tuntuu olevaan valtavan pitkien, lähes 50 soutajan kanoottien kisa.
Lämpötila on päivisin  jatkuvasti yli 30 astetta. Kun ollaan marinassa , suojaisessa paikassa, ei tuulikaan yhtään viilennä. Minkälaista täällä mahtaa olla kesällä, kun nyt talvella on näin helle.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti