perjantai 25. heinäkuuta 2014

11.7 -22.7.2014 Verde palaa kotiin

 Viikon verran odoteltiin Rönnessä tuulien kääntymistä ja sateen loppumista. 
Tiistaina 15. päivänä, aamuvarhaisella lähdettiin eteenpäin ja purjehdittiin myötäisessä Gotlannin eteläkärjen tienoille asti, jossa tuuli aina vaan pieneni ja moottori joutui töihin. Ajatus oli ollut pysähtyä Visbyssä ja viettää siellä yö tai pari, mutta kun säätiedotus kertoi tuulen loppuvan pian kokonaan, jatkoimme matkaa ja hyödynsimme sen vähän tuulen joka vielä puhalteli.
Seuraavana päivänä oli taas sen verran tuulta, että virsikirjalla päästiin purjehtimaan mukavasti. Perjantaina 18. päivänä tultiin Viroon Dirhamiin, jossa Reivittären Minna ja Eero ottivat meidät sydämellisesti vastaan. Perjantai-ilta ja lauantaipäivä kuluivat mukavasti ja sunnuntaiaamuna suunnattiin Ormiksen saarelle pysähtymään, ihastelemaan kauniita Suomen saaristomaisemia, testaamaan uutta saunaa ja tapaamaan mukavia ihmisiä. 

Tiistaina ajettiin sitten hiljallensa  Lauttasaareen Hoskille, jossa arvovaltainen  vastaanottokomitea Kommodorin johdolla odotti meitä ja toivotteli tervetulleeksi kotoiseen Suomeen. Kuohuviinit ja perisuomalaiset karjalanpiirakat maistuivat erinomaisilta. Koska tulomme osui parhaaseen lomakauteen, purjehtijoita ei ollut paikalla kovin runsaasti, mutta sukulaisia sitäkin enemmän. Tunsimme itsemme Arvohenkilöiksi.
Nyt on ympyrä sulkeutunut ja Verden matka maapallon ympäri loppuu tähän. Matka on mennyt hyvin ilman mitään kovin suuria ongelmia. Olemme säästyneet myös myrskyiltä.

Olemme nähneet ja kokeneet niin paljon ja niin monenlaisia maisemia ja kulttuureja  matkallamme, että siitä riittää ajattelemista ja muistelemista todella pitkäksi aikaa. Olemme tavanneet paljon ystävällisiä ihmisiä, niin purjehtijoita kuin eri maitten muita asukkaita. Missään ei tullut ongelmia viranomaisten tai muitten kanssa. Kaikkialla tuntuivat asiat muuttuvan kovin nopeaan tahtiin ja ainakin veneilijän kannalta parempaan suuntaan.

Kiitoksia kaikille niille monille, jotka ovat jaksaneet seurata blogiamme. Tämä on nyt viimeinen blogi, ei ole enää kirjoitettavaa, kun tämä neljä vuotta kestänyt matkammekin loppuu tähän.


S/Y  Verde,  Manu ja Tarja

torstai 10. heinäkuuta 2014

5.7. - 10.7.2014 Bornholmiin

Kolme Kapteenia: Markku, Kalle ja Manu Cuxhavenissa



Konttilaiva ja luotsivene ohittamassa Verdeä
Puolenpäivän maissa lähdettiin Cuxhavenista ajamaan Elbeä ylöspäin kohti Kielin Kanavan suuta. Ajoitus oli oikea. Odotuspaikalla viivyimme ehkä viisi minuuttia ennen kuin sulku aukesi ja veneet ajoivat sinne sisään. Sulun reunoissa, ihan veden pinnassa oli kapeat ponttoonit,  joihin vene kiinnitettiin. Vesi laski vain metrin verran.
Taloja kanavan varrelta




Kanava tuntui leveältä paitsi silloin kun jokin iso valtamerilaiva meni ohitse tai tuli vastaan. Illan tullessa menimme Gieselan sivukanavaan lyhyen matkaa ja siellä kiinnityimme laituriin parinkymmenen muun veneen seuraksi. Hyvin nukutun yön jälkeen jatkettiin matkaa kohti Itämerta.




Viikinkivene tuli vastaan


Loppupäässä osuimme sululle taas oikeaan aikaan. Ajoimme suoraan sulkuun ilman odottelemisia ja portti sulkeutui heti  sen jälkeen.  Maksu kanavasta oli vain 18€. Nyt oltiin Itämerellä, siis melkein kotona.
Sitten ajettiin lyhyt matka Dunsterbrookin isoon marinaan, joka on ihan kävelymatkan päässä Kielin kaupungin keskustasta.   Pari vuorokautta tutustuttiin Kieliin.
Maanantaiaamuna irrotettiin köydet ja mukavassa myötäisessä alkoi matka kohti Bornholmia. Fehmarnin sillan alituksen  jälkeen tuuli kääntyi vastaiseksi ja moottorin ja purjeitten yhteistyöllä röykyteltiin yön yli ja tiistaipäivä. Tuuli voimistui illan koittaessa.  Taas tehtiin hyvä ajoitus. Ajettiin Rönnessä olevaan Nörrekäs marinaan (55ast 06min N, 14ast 42min E), löydettiin vapaa paikka ja saatiin köydet ja luukut kiinni ja sitten alkoi kaatosade.

Aikomus oli viipyä täällä vain pari päivää, mutta kovat tuulet näyttävät jatkuvan ja pysyvän vastaisina koko viikon.  Me taidammekin tutustua Bornholmiin aika perusteellisesti.

perjantai 4. heinäkuuta 2014

21.6. - 3.7.2014 Englannista Manner-Eurooppaan

21.6. -  3.7.2014 Englannista Manner-Eurooppaan

Vajaa viikko kului Falmouthissa. Katselimme kaupunkia, teimme vähän ostoksia ja kävimme katsomassa Merimuseon. Osa ajasta taisi kulua vaan olemiseen.
24. päivä ajettiin lyhyt, vain päivämatka Plymouthiin (50ast 22min N, 4ast 8minW ). Siellä asetuttiin Queen Anne’s Battery Marinaan, joka oli hyvä, suojainen paikka, mutta kallis. Kaupungille ja ruokakauppaan olisi ollut lyhyt matka lahden yli vievää siltaa pitkin. Silta oli kuitenkin remontissa, joten saimme tehdä vähän pitemmän kävelylenkin   lahden pohjukan ympäri. No, hyväähän se kävely teki.
Kolme yötä vietettiin Plymouthissa, ja kun tuuli kääntyi lännen puolelta puhaltavaksi, Verde ajoi ulos satamalahdesta ja sitten itään päin kohti Doveria. Aika mukavissa, mutta vaihtelevissa keleissä ajettiin pari päivää. Välillä tosin satoi ja yöt olivat kylmiä. Ajelimme lähellä kaistajakolinjoja ja näimme niillä paljon isoja laivoja, etenkin kun lähestyttiin Doveria. Ajoimme vähän ohi Dover – Calais linjan ja ylitimme salmen kohtisuoraan niin kuin pitää, ja hyvällä vauhdilla. Manu oli tutkinut vuorovesiaikoja ja selvittänyt koska virtaus on hyvän suuntainen. Ajoitus oli oikea.
Hyvissä ajoin päivällä 29. kesäkuuta oltiin Ranskan puolella. Ajatus oli ensin, että mennään yöksi Dunkerquen marinaan.  Pienen pohdiskelun jälkeen päätimme kuitenkin lähteä saman tien eteenpäin. Ja niin siinä sitten kävi, että purjehdimme  pysähtymättä läpi Ranskan, Belgian, Hollannin ja Saksan vesien ja olimme Elbejoella keskiviikkona 2. heinäkuuta. Tarkkana piti olla varsinkin yöllä kun liikennettä oli paljon ja risteäviä kaistajakolinjoja joutui usein ylittämään. Matkaa kertyi 586 nm.
Keskiviikkona kiinnityttiin  Cuxhavenissa olevaan SVC-marinaan (53ast 52min N, 8ast 42min E), joka on ihan mukava paikka kaupungin vieressä. Saimme täällä myös uusia suomalaisia tuttuja. Paikalla oli Otium III-vene, jossa Markku ja Kaija sekä Immigrant,  jossa Kalle. He olivat oikein mukavia purjehtijoita kaikki.  Ikävä kyllä he olivat kaikki menossa eri suuntain kuin me.

Perjantaina 4. päivä lähdetään jokea ylöspäin kohti Kielin Kanavan alkua ja  lauantaina  sitten ehkä ollaan jo Itämeren eteläreunalla.